Helsinki – Oslo på en tank diesel: Nordmenn satte Europa-re

15.05.2012

Målsettingen var klar da Knut Wilthil (52) og Henrik Borchgrevink (42) vred om startnøkkelen på en standard Ford Mondeo ECOnetic med 1,6-liters dieselmotor og 70,93 liter diesel på tanken i den finske hovedstaden Helsinki kl. 05.00 lørdag morgen: Uten etterfylling av drivstoff skulle de  kjøre til Oslo - 2467,7 km. Minst!

Kl. 03.10 mandag morgen var tanken på Mondeoen tom og bilen stoppet  – etter å ha kjørt gjennom Oslo - til et sted på nordsiden av byen ikke langt fra Skedsmokorset. Da viste kilometertelleren at de hadde tilbakelagt 2563,4 km, som ga et gjennomsnittsforbruk på 0,279648 liter diesel pr. mil.

Det har skjedd en del i verden de siste ukene når det gjelder drivstoffrekordforsøk med biler, så Mondeo-mannskapet ønsker ikke å fastslå at de har satt verdensrekord i drivstofforbruk.

- Det vi derimot og uten reservasjoner kan fastslå, er at dette er en soleklar Europarekord, sier Knut og Henrik, dødsslitne etter å ha tilbrakt 46 timer sammenhengende i bilen, men samtidig overlykkelige over resultatet. 

Det de også fastslår, er at å tilbringe to døgn sammenhengende i en bil er en belastning det vil ta tid å få lagt bak seg.

Ruten de valgte fulgte den finske vestkysten opp til Haparanda og deretter ned langs den svenske østkysten til Uppsala og Stockholm. Herfra kjørte de på skrå gjennom Sverige til Uddevalla og derfra opp til Oslo. På den måten fikk de lang nok kjørerute – samtidig som de slapp å bruke ferge. 

- Vi prøvde oss på en tilsvarende rekord i fjor, fra Murmansk i Russland til Oslo, men der ble forholdene for tøffe, med pukkbelagte veier i deler av Russland og øs-pøs regn gjennom store deler av Sverige.

Denne gang var de fysiske forholdene fullstendig på vår side, noe som altså ga Europarekord, sier de to.

Samtidig legger de ikke skjul på at den gjeldende verdensrekorden, som ble satt i USA, var med en bil med 2,2 liter mer diesel i tanken, og at kjøringen der borte kun skjedde på dagtid. Denne bilen tilbakela 2617 km, som ga et gjennomsnittsforbruk på 0,28. Så nordmennene slo altså amerikanerne på gjennomsnittsforbruk – og faktisk også på distanse dersom de kunne ha fylt på 2,2 liter diesel til.

Hvorvidt de kunne tenke seg å gjøre et forsøk på å slå rekorden satt i USA har de ikke energi til å snakke om – i alle fall ikke før de har hatt noen timer på øyet.

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementerAnmeldelser